
גידול בשחלה
השחלות הינן אברי הרבייה הנשיים שתפקידן ייצור הביציות. ביצית שתופרה בזרע גברי תהפוך לעובר וכך מתחיל היריון. לעובר ממין נקבה הנמצא ברחם אמו יש כ- 7 מילון ביציות, אך מרביתן אינן שורדות. כאשר התינוקת נולדת נשארות לה כ-1.5 מיליון ביציות. גם מאגר זה הולך ומצטמצם לאורך השנים, כאשר הבת מגיעה לגיל בגרות ומתחילה לקבל מחזור חודשי, נותרות בשחלותיה כ-500 אלף ביציות. בכל מחזור חודשי מבשילה ביצית אחת, אך יחד אתה מאות ולעיתים אלפי ביציות מתחילות את תהליך ההבשלה, אך אינן מסיימות אותו ולכן הן מתנוונות. בניגוד לזרע הגברי, שייצרו אינו נפסק, שחלות האישה אינן מייצרות ביציות חדשות. במהלך השנים השחלה הולכת ומתרוקנת עד שבערך בגיל 55 -50 מסתיימת פוריות האישה, המחזור החודשי נפסק והיא מתחילה את גיל המעבר.
מהו גידול בשחלה
הסיבות להופעת גידול בשחלה אינן ידועות, אולם ידוע כי מכלל הגידולים המופיעים באברים פנימיים אצל נשים כ- 6% הם גידולים המופיעים בשחלות. מחקרים מורים כי כ- 80% מהגידולים המופיעים בשחלות, הם גידולים שפירים, כלומר אינם ממאירים ואינם מזיקים לאישה. אולם כ- 20% מהגידולים הם גידולים ממאירים ומסוכנים. זאת ועוד, גידול ממאיר בשחלה הוא לרב גידול מסוג אלים. במקרים רבים יכולים להופיע גידולים הן שפירים והן ממאירים, בשתי השחלות בו זמנית.
גידולים ממאירים בשחלה
החשיבות שבאבחון מוקדם של הופעת גידול ממאיר בשחלה היא חשובה ביותר. במרבית המקרים להופעת גידול בשחלה אין כל סימן מקדים. האישה אינה חשה לא בכאבים ולא מופיעים אצלה סימפטומים מיוחדים. מסיבה זו גילוי הגידול הממאיר הוא כבר בשלב מתקדם של המחלה, כאשר הגידול מפושט ופורץ אל מחוץ לשחלה. יש המציינים כי כ- 75% מכלל מחלות סרטן השחלה מתגלות אצל נשים כשהן כבר בשלב מתקדם.
סרטן השחלה
סרטן השחלה היא המחלה הממארת החמישית בשכיחותה בקרב נשים. נפוצות ממנה מחלת סרטן שד, סרטן הריאות, סרטן המעי וסרטן רירית הרחם. החוקרים חלוקים בדעתם באשר להשפעה של תרופות פריון או תרופות לטיפול הורמונלי תחליפי, על יצירת מחלת סרטן השחלה. חשוב לדעת כי גילוי מוקדם של המחלה, כשאר היא רק בשלביה הראשונים, מביא לאחוזי ריפוי גבוהים.
גורמי סיכון להופעת סרטן וגידולים ממאירים בשחלה
עדיין לא ידוע מהם הגורמים לסרטן השחלה,. עם זאת, ידוע כי לנשים צעירות סיכון נמוך יותר לפתח מחלה זו והסבירות לחלות בה עולה עם הגיל. כ- 8 נשים מתוך 10 נשים שחלו בסרטן השחלות, הן נשים אחרי גיל 50.
היסטוריה משפחתית
היסטוריה משפחתית היא גורם סיכון משמעותי, ולכן נשים שלבנות משפחתן יש או היו גידולים ממאירים בשחלות, עלולות להיות בקבוצת הסיכון של הופעת גידול ממאיר בשחלות. גורם סיכון נוסף הוא המצאות מוטציות של הגנים מסוג BRCA- 1 ו-2-BRCA המעידים גם על סכנה לחלות בסרטן השד. נשאיות של גנים אלו נמצאות בקבוצת הסיכון של היווצרות גידולים ממאירים בשחלות. לנשים שבמשפחתן אובחן סרטן שחלות או סרטן שד מומלץ לבצע בדיקה גנטית.
סיבות הורמונליות
ממחקרים עולה כי נשים שלא ילדו כלל ,נמצאות בסיכון מעט יותר גבוה לחלות בסרטן השחלות ולפתח בהן גידולים ממאירים יותר מאשר נשים שעברו לפחות לידה אחת. ככל שעוברים יותר לידות יורד הסיכון לפתח את המחלה פוחת, זאת למרות שבקרב נשים צעירות הסבירות לחלות בה נמוכה. גם אנדומטריוזיס, תופעה בה מתפתחת מחוץ לרחם רקמה זהה לרקמת רירית הרחם, עלולה אף היא להוות גורם סיכון לפיתוח גידול ממאיר בשחלה.